Bruksismi on toistuvaa leukalihasten aktiviteettia, johon liittyy hampaiden yhteen puremista, narskuttelua ja /tai alaleuan jäykistymistä tai työntämistä. Bruksisismissa on kaksi vuorokausirytmiin liittyvää esiintyvyyttä: unen aikana ja hereillä ollessa. Puremalihasten aktiviteetti unen aikana muistuttaa valvetilassa tapahtuvaa pureskelua, mutta purentavoimat voivat olla jopa kolminkertaiset hereilläoloaikaan tapahtuvaan pureskeluun verrattuna. Bruksismin mahdollisia seurauksia ovat mm. hampaiden kuluminen, täytteiden ja implanttien lohkeamat tai menetykset, hampaiden vihlominen, kipu leukanivelissä tai puremalihaksissa. Myös hampaiden tiukkaan yhteenpureminen voi aiheuttaa hampaiden kulumista.
Bruksismin tausta on monitekijäinen, sitä voi esiintyä missä iässä tahansa, eikä syytä siihen aina löydetä. Diagnoosi ja määrittely on haastavaa ja siihen liittyy paljon sekoittavia tekijöitä. Tutkimusten mukaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. persoonallisuus, psykosiaalinen stressi ja ahdistus, elintavat ja tottumukset (alkoholi, kofeiini, tupakointi) sekä mahdollisesti myös geeniperimä. Bruksismi voidaan todentaa kyselyllä, kliinisellä tutkimuksella ja suun historian tutkimuksella sekä tarvittaessa unitutkimuksilla. Bruksismin hoito on tarpeellinen, kun bruksismi aiheuttaa jonkun seurauksen/ongelman. Suositeltu hoitolinja on neuvonta ja purentakisko (lähinnä suojaamaan hampaita) ja lääkitys vasta, jos kaksi edellistä ei auta. Muita hoitomuotoja ovat lisäksi lihasjumppa, venyttely ja hieronta (Voice massage) sekä sovellettu rentoutus.
Purentakisko valmistetaan yleensä kovasta materiaalista (keitto-tai kylmäakryylista),mutta esimerkiksi akrylaattiallergisille on olemassa myös muita vaihtoehtoisia materiaaleja. Kiskolla voidaan mm. vähentää lihasaktiviteettia ja leukanivelen kuormitusta ja kipuoireita, bruksismin aiheuttaman päänsäryn voimakkuutta ja esiintymistiheyttä sekä hampaiden kulumista. Kiskotyyppejä on erilaisia ja potilaan oireet vaikuttavat kiskotyypin valintaan. Purentakisko kestää hyvin hoidettuna pitkään ja sitä voidaan tarvittaessa tasapainottaa (purennan kulutuksen myötä) ja korjata. Markkinoilla on myös pehmeitä kiskoja, mutta ne soveltuvat yleensä vain ”ensiapuluonteiseen” käyttöön.
ANAMNEESIKYSYMYKSIÄ:
Onko kukaan koskaan sanonut että narskuttelet hampaita yöllä?
Onko sinulla herätessäsi usein kipua tai arkuuksia kasvoissa ja/tai puremalihaksissa?
Heräätkö koskaan yöllä narskutteluun?
Onko koskaan herätessäsi ien-tai hammaskipuja?
Puretko päiväsaikaan hampaita tiukasti yhteen?
Tiedostatko narskuttavasi päivisin?
Mikäli vastasit edellä mainittuihin kysymyksiin KYLLÄ, saatat olla narskuttelija ja tarvitset tutkimusta ja mahdollisesti hoitoa vaivaasi.
LÄHTEET
Ahlberg ym 2003,2012,Ohayon ym.,2001:Rintakoski ym.,2010,2012
Baad-Hansen,Thymi,Lobbezoo,Svensson.JOR.2019;46(9),PP.845-861
BruxOff ja CoDe,bruxoff.com/ http://www.bruxoff.com/en/articles/ (jos tää kelpaa lähteeksi?)
Lobbezoo F,Ahlberg J,Raphael KG,et al.J Oral Rehabil.2018;45:837-844
Lobbezoo F,Ahlberg J,Glaros AG,et al.Bruksism defined and graded:an international consensus.J Oral Rehabil 2013;40:2-4.2
Lobbezoo F,Vissher,Ahlberg J,Manfredini.JOR. 2014;41(9):709-14
Avainsanat: bruksismi, narskutus, narskuttelu, hampaiden kuluminen, päänsärky, aamupäänsärky, purentakisko, leukanivelen naksuminen, suu ei avaudu, tmd, voice massage